Galleri

Potetkaker, lomper eller perrkokko

Ekte heimlaga potetkaker smaker fantastisk godt, og kan lages i mindre eller større porsjoner.

Potetkakene kan fryses og puttes i sekken når man skal på tur. De kan spises med pølser selvfølgelig, men smaker også godt med smør og ost, noen fyller dem med smør og sukker eller sirup eller sjokoladepålegg eller hva som  helst man måtte ønske. Man kan benytte potetrester og steke en og en potetkake i tørr stekepanne til kvelds, om man ikke har steketakke, og setter av en bakstedag for en større porsjon. I tilfelle kan det være greit å være flere i lag en til å passe stekingen mens en eller to kjevler. Vi har laget en forholdsvis stor porsjon. Potetene ble vasket, kokt med skallet på,  og renset kvelden i forveien.

Ulike potetsorter kan gi litt ulik smak, vi har brukt små mandelpoteter.

Husk å legg et klede over potetene, under lokket, slik at dampen får stige opp i det og potetene holder seg myke og fine, hvis de skal stå natten over.

Potetene skal moses, vi bruker kjøttkverna og maler først potetene en gang alene.

Deretter blander vi inn salt og ca. halvparten av melet, før potetene males en gang til. Resten av melet brukes til utbakingen. Så er det bare å elte sammen til en deig og kjevle den ut så tynn man vil eller greier, før man stikker ut potetkaker i passende størrelse med et lokk eller om man heller vil kjevle ut en og en rund leiv.

Man kan mose potetene med en gaffel, om man ikke har en altfor stor porsjon.

Til ett kilo poteter beregner vi 1 ts salt og ca. 3 dl mel. Vi blander enten siktet rugmel og siktet hvetemel eller spelt. Evt. kun rug eller kun hvete. Bygg kan også benyttes, men egner seg ikke så godt alene, da deigen blir vanskelig å kjevle. Halvparten bygg og halvparten hvetemel går fint.

Saltet og halvparten av melet blandes inn før andre gangs maling, resten brukes til utbakingen. Har man en større porsjon er det ikke lurt å blande mel i alt på en gang, da kan deigen lett bli klissete, hvis den står for lenge. For oss fungerte det godt med ett og ett kg poteter om gangen.

Så er det bare å steke sine potetkaker, lomper eller perrkokko som man sier i enkelte kretser der vi bor, på begge sider.

På min mors gamle steketakke passet det best med temperatur såvidt uner 9, som er noe under max. Her må man prøve seg litt frem for å oppnå et godt resultat. For lav temperatur gjør at kakene blir tørre, for høy blir de rå inni. Potetkakene skal være myke og litt seige.

Legg dem i haug under ett klede slik at de holder seg myke.

Når de er avkjølt kan man pakke og fryse potetkakene hvis man ikke spiser alle med det samme. De er jo selvfølgelig aller best når de er helt nystekte.

Legg et mellomleggspapir imellom hver og en, når de pakkes og fryses, da klebrer de seg ikke så lett sammen og det er enkelt å ta ut en og en selv om de er frosne. Ett kg poteter gir ca. 25 potetkaker. Antall kan selvfølgelig variere etter hvor store og tykke de er. Bare prøv!

Dette er god tradisjonskost!

2 responses to “Potetkaker, lomper eller perrkokko

  1. hei! har du prøvd å bruke lompene som en tortilla? altså fyllt den med f.eks kylling, ost og mais? skulle tro det ville blitt godt. skal jammen teste selv, men har ikke takke. får ty til steikepanna – det burde funke.. takk for tips!
    hanne

  2. Stekepanne fungerer fint, tar bare litt lenger tid. Ellers kan man jo fylle lompene med akkurat det man vil. Ønsker deg lykke til 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s