Galleri

God Gammeldags Kjøttsuppe

Å koke kjøttsuppe på ferske kjøttbein er ikke vanskelig. Kjøttsuppe er god og mettende mat som de aller fleste spiser med stor glede og god appetitt. Kjøttsuppe kan dessuten serveres både til hverdags og fest i tillegg til at den kan varieres i det uendelige alt etter hvilken type kjøtt og hva slags grønnsaker man velger. God gammeldags kjøttsuppe er fin å varme opp, så kok gjerne derfor en stor porsjon når du først er i gang, så har du enkel og god middag enda en dag den uka. Blir det for mye kraft kan den fryses ned i passende porsjoner og brukes i sauser og supper senere.

Kok Kraft på ferske kjøttbein, helst med litt kjøtt på. Vi har brukt knoker fra årets første elgkalv. Beina legges i en kasserolle og fylles med vann til det dekker. Kokes opp med litt salt og pepper eller med god buljong.

Pass på å ikke salte for mye, da det alltid er lettere å tilsette mer hvis det er for lite enn omvendt. En løk og noen gulrøtter får koke sammen med kjøttbeina for ekstra god kraft.  Skum av og skru ned varmen og la kraften såvidt småkoke et par timer under lokk til kjøttet er mørt og slipper lett fra beina.

Kjøttbein kan godt kokes kvelden i forveien og settes kjølig til neste dag.

Ta beina ut og sil kraften fra. Rengjør kasserollen. Rens, skrell og kutt poteter og grønnsaker i passende biter som legges i kasserollen og får koke i den avsilte kraften til grønnsakene er møre men fremdeles har tyggemotstand.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Kjøttsuppa mi får stå å småkoke mens jeg tilbereder grønnsakene og har de i suppa etterhvert i følgende rekkefølge:

Løk

Poteter

Sellerirot

Kålrot

Gulrot

Hodekål

Stilkselleri

Til slutt renses kjøttbeina for kjøtt som varmes i suppa helt til slutt.

Smak til med salt og pepper og la hver og en, etterkrydre selv etter smak og behag. Varier gjerne grønnsakene, noen kan sløyfes andre kan tilsettes. Mengde og type varieres etter årstid og tilgjengelighet.

I dagens kjøttsuppe har vi dessuten like før servering, tilsatt en neve med friske mungbønnespirer, ettersom lirosa for tiden har fokus på spirer hos: litt sunnere.

Vi serverer kaldt vann eller melk til kjøttsuppa sammen med flatbrød og godt smør.

De ulike grønnsakene kan variere etter årstiden eller hva som finns i huset. Noen kan byttes ut andre kan tilsettes. Pass bare på mengdeforholdet, det skal være suppe ikke lapskaus.

Lykke til og God Appetitt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s