Gallery

Grovt Kvardagsbrød med rug og spelt

Hva er vel bedre enn heimbaka grovbrød? Det smaker og metter godt

og inneholder kun det man selv har valgt å tilsette.

Artig er det også å eksperimentere med ulike mjøl- og gryntyper.

Denne oppskriften holder til 4-6 brød litt avhengig av hvor store man ønsker at de skal være. Jeg setter deigen i kjøkkenmaskin og lar den gå sakte mens ingrediensene tilsettes i følgende rekkefølge:

50 g smuldret fersk gjær

1 barneskje salt (JOZO)

1 ss honning eller sirup

1 dl linfrø

1 dl solsikkeolje

1 liter kulturmelk og

1 liter lunkent vann

4 dl kruskakli

1 kg sammalt rug, grov

1 kg sammalt speltmel, (evt. sammalt hvete)

Ca. 400 g siktet rugmel

Deigen eltes godt sammen ca. 4 minutter i kjøkkenmaskinen.

Deretter strøs et tynnt lag siktet rugmjøl over og deigen får heve ca. 1 – 2 time(r) under et klede. Hevetiden kan variere noe avhengig av temperaturen på væsken.

 Hele brøddeigen eltes nå sammen igjen, ca. 4 minutter i kjøkkenmaskinen før den haes på bakebordet og deles i like store emner, som eltes og bakes ut til brød. Her bruker vi siktet rug eller spelt til utbakingen.

Legg brødene i smurte former og etterhev dem under klede ca. 40 minutter.

Stekes i varmluftsoven, 160 eller vanlig stekeovn ca. 180 grader i ca. 60 min. Min erfaring er at ulike ovner steker ulikt og hver og en må derfor lære seg å kjenne sin egen ovn for å få best mulig resultat. Ved å kakke lett på brødene med fingerknokene kan man nemlig høre om brødet er ferdig stekt. Høres en litt hul lyd er de ferdige og kan taes ut av ovnen.

Ta brødene ut av formene og avkjøl på rist under klede.

Gode grove kvardagsbrød får plass i mage og fryser.

Lykke til og velbekomme!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s