Gallery

Julesild

Når jula kommer vil jeg gjerne ha min egen julesild, -det blir liksom ikke ordentlig jul uten. Men når nybakt brød og rundstykker med tomatsild, nesten slik min mor laget den står fremme på matbordet kan julefreden senke seg. Silda blir tilberedt et par dager før jul og ingen får lov til å prøvesmake før julaften kommer.

Jeg pleier alltid å lage ganske stor porsjon slik at vi får en del ekstra glass som gladelig kan forlate huset og vandre inn hos slekt og venner slik at også de kan komme i den rette julestemning. Mye kan man unnvære for at julestemningen skal komme, men uten silda tør jeg ikke engang tenke på hva som kom til å skje med julefreden rundt omkring. Her er min oppskrift, som gjerne kan halveres eller dobles altettersom:

  Juletomatsild

8 kryddersildfilèter, skylles og vannes ut i melk og/eller vann 1-3 timer.

Imens lages tomatsausen slik:

1 dl tomatpurè

1 dl 7% eddik

1 dl matolje, solsikke- eller soyaolje

3 dl sukker

1 dl vann

1/3 ss hel sort pepper (-kan sløyfes)

4-6 laurbærblad

Rør og bland alt godt sammen

Del opp 2 hele løk i tynne skiver og ha i sausen.

Skyll silda godt med rent vann, tørk den og del filètene i små gaffelbiter på tvers. Bland sildebitene forsiktig sammen med det andre. Legg tomatsilda på rene glass med tette lokk og sett kjølig minst ett døgn. Silda holder seg fint i kjøleskap minst 2-3 uker.

 Lykke til

med riktig god julesild!

One response to “Julesild

  1. Nam nam…! Tomatsild er bare kjempegodt. Jeg pleier ha purreløk i min, i stedet for vanlig løk. Det er det jeg er vokst opp med…😉 …og jeg er helt enig; Ingen jul uten hjemmelaget sild!🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s