Galleri

Øl til jul

Heimbrygga øl hører vel med til jula som nærmer seg faretruende fort. Godt øl er slett ikke komplisert eller vanskelig å lage, og fordelen er at det kan drikkes av både store og små. Vi setter ølet vårt ca. ei uke før jul, da smaker det godt hele jula gjennom. Oppskrifta vi bruker er noe endret fra den som står på Tomtebryggflaska, men er den vi har brukt i vår familie i flere generasjoner faktisk. Det er raskt og enkelt å lage og smaker godt.

1 flaske Tomtebrygg

50 g gjær

2 kg sukker

Vi bruker fersk gjær, som løses opp i litt av sukkeret sammen med et par dl lunkent vann. Resten av sukkeret løses opp i varmt vann i en kasserolle på kokeplata. Om vi ønsker litt julesmak på ølet hender det vi tilsetter et par teskjeer malt ingefær og nellik i brygget. Alle ingrediensene blandes godt i en vinballong, men pass på at temperaturen ikke overstiger 35 grader, for da drepes gjærbakteriene.

Fyll opp vinballongen med temperert vann til 20-22 liter og ryst den, slik at alt blir godt blandet. Ølet får stå lunt i romtemperatur, gjerne med gjærlås, som gjør det lettere å følge med på at gjæringen går som den skal.

Etter 2-4 dager tappes ølet på  rene flasker med en hevert og settes kjølig til det skal serveres. Det er viktig at vinballongen står helt i ro det siste døgnet slik at bunngrumset får lagt seg og ikke blir med i flaskene.

Gjennom året har vi samlet 1,5 liters mineralvannsflasker med skrukork, noe som fungerer aldeles utmerket. Sett ølflaskene kjølig og servèr egenbrygget øl til jul.

Godt Brygg!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s